Tilastokeskuksen mukaan kansantalouden tuotanto laski huhtikuussa 7,9 prosenttia vuodentakaisesta. Palvelut laskivat noin 10 prosenttia, alkutuotanto 5 prosenttia ja jalostus noin 3 prosenttia viime vuodesta.

Ekonimistien mukaan tuotannon notkahdus oli pelättyä pienempi ja varsin maltillinen moniin muihin maihin verrattuna. Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala kommentoi, että koronan ensivaiheen isku Suomen talouteen on jäänyt selvästi pienemmäksi kuin Euroopassa keskimäärin. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa talous syöksyi yli 20 prosenttia viime vuoden huhtikuusta.

”Tiedettiin, että alkuvaiheen sokki on meillä pienempi ja varsinainen jännityksen paikka tulee vasta vuoden edetessä, kun maailmantalouden taantuman vaikutukset iskevät toden teolla teollisuuteemme. Tästä huolimatta aamun uutiset ovat pelättyä selvästi parempia ja huojentaviakin, vaikka luvut sinänsä toki kertovat talouden rajusta alamäestä”, Vesala kommentoi.

Danske Bankin Jukka Appelqvist muistuttaa, että vaikka talous on nyt elpymisvaiheessa koronarajoitusten poistuessa, ei tilanne ole vielä ohi. Hänen mukaansa vientikysynnän heikkous on todennäköistä jopa siinä tapauksessa, että koronatilanne pysyy hallinnassa palvelualojen osalta.

Kauppalehti 16.6.2020